пʼятницю, 12 грудня 2014 р.

Улюблена техніка художників - імпресіоністів

           Пропоную спробувати на уроках техніку пуантилізму (крапкування)
           Знайомлячи учнів із художниками – імпресіоністами, не можна не згадати про здобутки французького живописця Жоржа Сера, який винайшов пуантилізм (в перекладі з французької  - «пуант» - крапка). Особливість цього виду  живопису полягає в тому, що для малювання використовуються лише чисті фарби, без змішування на палітрі. Тож на картині є основні кольори – червоний, жовтий, синій – і пари додаткових: червоний – зелений, синій – жовтий, оранжевий – фіолетовий. Фарби наносять окремими чіткими мазками – круглими або прямокутними, або крапками. В  такій техніці працювали художники – майстри пуантилізму Поль Синьяк, Андре Дерен, Анрі Едмон Крос та інші. Учнів захоплює результат їх роботи, особливо, коли крапки на аркуші паперу вийшли дрібні та охайні. Чим дрібнішими крапками наносять фарбу, тим витонченішим виходить малюнок. Така техніка імпонує посидючим, охайним учням. 

Приклад роботи в техніці крапкування
Крім естетичного задоволення, що отримують діти підчас роботи, що є досить кропіткою, учні  розвивають в собі терпіння, уважність, охайність. Пропоную різні варіанти складності: виконувати композицію у техніці крапкування можна вушними паличками, пензликом.
Рекомендації творчим особистостям:
- візьміть гуашеві фарби, але не змішуйте їх;
- якщо ви працюєте в такій техніці вперше, попередньо створіть ескіз простим олівцем;
- за допомогою тоненького пензлика, загострених паличок або інших засобів  по черзі наносьте фарбу різних кольорів на підготовлений ескіз;
- працюйте обережно, тоді малюнок буде охайним;
- не бійтеся експериментувати і у вас вийде справжній шедевр експресіонізму

6 коментарів: